Uusi verkkolaskuosoitteisto

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Verkkolaskuosoitteisto uudistuu

Uusi verkkolaskuosoitteisto otetaan käyttöön 2.4.2018. Uudessa verkkolaskuosoitteistossa tietojen oikeellisuutta ja ajantasaisuutta parannetaan huomattavasti. Samoin parannetaan hakutoimintoja ja luodaan tekniset rajapinnat tietojen automaattista päivitystä ja lataamista varten.

Valtuutusavain

Uudessa verkkolaskuosoitteistossa on yrityksillä ja organisaatioilla mahdollisuus päivittää itse omia tietojaan. Päivitys tapahtuu siten, että yritys tai organisaatio saa omalta verkkolaskuvälittäjältään valtuutusavaimen. Tämän avulla yritykset pystyvät tunnistautumaan ja kirjautumaan verkkolaskuosoitteistoon. Kirjautumisen jälkeen yritykset voivat muuttaa kaikkia muita tietojaan paitsi y-tunnusta, verkkolaskuosoitetta ja välittäjätunnusta. Tähän mennessä tietojen päivitys on pitänyt tehdä verkkolaskuvälittäjän kautta.

Yritys tai organisaatio voi myös valtuuttaa jonkin muun organisaation tai yrityksen päivittämään omia tietojaan osoitteistosta. Esimerkiksi yritys voi valtuuttaa oman kirjanpitäjänsä tekemään tarvittavat päivitykset.

Aktiivinen vai passiivinen

Yksi suurimpia muutoksia koskee verkkolaskuosoitteen voimassaoloa. Uudessa verkkolaskuosoitteistosssa yrityksillä ja organisaatioilla on mahdollisuus merkitä oma verkkolaskuosoite joko aktiiviseksi tai passiiviseksi. Kun osoite on aktiivinen, voidaan siihen lähettää verkkolaskuja. Vastaavasti jos yritys tai organisaatio ei halua tai pysty vastaanottamaan verkkolaskuja tiettyyn verkkolaskuosoitteeseen, niin osoite voidaan merkitä passiiviseksi. Vanhassa verkkolaskuosoittestossa, jossa tätä mahdollisuutta ei ollut, oli joillekin yrityksille aiheutunut turhia kuluja ja harmia verkkolaskuosoitteesta, joita yritys ei pystynyt välittömästi poistamaan käytöstä.

Uudessa järjestelmässä kukin verkkolaskuvälittäjä vastaa myös siitä, että verkkolaskuosoitteistoon viedyt yritysten perustiedot vastaavat myös perustietoja YTJ:ssä (PRH:n Yritys- ja yhteisötieto järjestelmä).

Useita verkkolaskuosoitteita

Osoitteistosta on myös mahdollisuus, että yrityksellä tai organisaatiolla on useita verkkolaskuosoitteita. Kullekin osoitteelle voidaan kirjoittaa lisätietoja siitä mihin tarkoitukseen kutakin verkkolaskuosoitetta käytetään. Esimerkiksi osoitetaanko jollekin verkkolaskuosoitteelle vain sähkölaskuja tai tiettyyn kiinteistöön tai tilaan liittyvät laskut.

Vanha osoitteisto?

Osoitteistosta on mukana kaikki suomalaiset verkkolaskuoperaattorit ja suurin osa pankeista. Nykyinen verkkolaskuosoitteisto poistuu käytöstä samanaikaisesti, kun uusi otetaan käyttöön.

Lisätietoja timo.simell@tieke.fi

Varustettu ilmaisella Atlassian Confluence Community License-lisenssillä, joka on myönnetty hankkijalle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry / Finnish Information Society Development Centre. Evaluoi Confluencea tänään.

Adaptavist ThemeBuilderKäytössä

Kirjaudu sisään

Adaptavist ThemeBuilder EngineAtlassian Confluence