Julkaisut > Oppaat > Markkinointi ja verkkosivut > Helppokäyttöisyys
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Verkkosivusto on helppokäyttöinen kun se on käytettävä ja esteetön. Esteettömyys eli "saavutettavuus" viittaa siihen, että verkkosivut sopivat erilaisille ihmisille, myös vammaisille. Nykyään esteisiin törmää vielä valitettavan usein. Esimerkiksi pääsivun olennaiset tekstit ovat vain kuvamuodossa. Tällainen sivu on näkövammaiselle samanlainen este kuin liian kapea ovi pyörätuolin käyttäjälle.

Hyvin tehdyt verkkosivut mukautuvat erilaisten käyttäjien tarpeisiin. Voivatko yrityksesi sivuja käyttää myös ikäihmiset tai ne, joilla on lukihäiriö tai näkövamma? Toimivatko sivut taskukokoisella laitteella? Nykytekniikka tarjoaa keinot palvella erilaisia verkon käyttäjiä, ja käytön esteitä on helppo poistaa.

Käytettävyys

Verkkosivujen suunnittelussa on esteettömyyden lisäksi tärkeää huomioida sivujen käytettävyys. Jos verkkosivut pyritään tekemään sähköiseksi vastineeksi perinteisille esitteille ja myyntimateriaalille, voi tuloksena olla esitys, joka ei sovi hyvin verkkoon.

Vaikka sivujen ulkoasu olisi miellyttävä, voi huono käytettävyys karkottaa käyttäjät. Suunnittelijan kannattaa hyödyntää verkkoviestimien vahvuuksia ja erityispiirteitä, joita ovat mm. seuraavat:

  • Interaktiivisuus: käyttäjä voi osallistua sisällön tuottamiseen
  • Käyttäjäkeskeisyys: käyttäjä valitsee milloin ja missä järjestyksessä tutustuu sivustoon
  • Tuntematon käyttöympäristö: verkkosivua voidaan käyttää eri päätelaitteilla, käyttöjärjestelmillä ja selaimilla
    (lähde: Janne Tompuri/www.adage.fi)

Hyvän verkkosivun pikaohjeet

  • Rakenna sivut niin, että tärkein asia on alussa.
  • Käytä mahdollisimman selkeää ja helppoa kieltä.
  • Tee ensin yksinkertainen sivu ja sommittele ulkoasu erikseen ns. tyylitiedostolla.
  • Tee kertovat linkit, joista heti näkee, mitä sisältöä linkin takana on.
  • Tarjoa kuville ja äänille tekstivaihtoehto.

Varustettu ilmaisella Atlassian Confluence Community License-lisenssillä, joka on myönnetty hankkijalle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry / Finnish Information Society Development Centre. Evaluoi Confluencea tänään.

Adaptavist ThemeBuilderKäytössä

Kirjaudu sisään

Valikko ☰

Adaptavist ThemeBuilder EngineAtlassian Confluence